3/4/2024

Wat is de CSRD

Amber Hulsman
3/4/2024
Wat is de CSRD, waarom is deze geïntroduceerd en voor welke bedrijven.

Wat is de CSRD

De Europese Green deal

Om de EU te helpen met de groene transitie, heeft de Europese Commissie in december 2019 De Europese Green Deal gelanceerd. Deze heeft als einddoel om als Europese Unie in 2050 klimaatneutraal te zijn (Ministerie van Buitenlandse Zaken, z.d.). In het kader van de Europese Green Deal (en omdat de NFRD niet het gewenste effect had) heeft de Europese Commissie in 2022 de CSRD.

Het doel

De CSRD heeft als doelstelling om betere kwaliteit en meer transparantie van duurzaamheidsinformatie te zorgen (NBA, z.d.). Dit zal uiteindelijk lijden tot bewustwording, verantwoording en actie bij bedrijven.

Welke bedrijven vallen onder de CSRD

Vanaf 2024 moeten ondernemingen die al onder de NFRD vallen de CSRD-rapportage in 2025 presenteren. Vanaf 2025 (rapporterende in 2026) moeten bedrijven die aan minimaal twee van de volgende criteria voldoen:

- Meer dan 250 medewerkers

- Meer dan 40 miljoen omzet

- Meer dan 20 miljoen balanstotaal

Vanaf 2026 zal dit gaan gelden voor beursgenoteerde mkb ondernemingen en kleine kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen, zij rapporteren dan in 2027. Naar verwachting zullen er in 2024 7.238 bedrijven vallen onder de CSRD, uiteindelijk zullen er zo’n 50.000 Europese ondernemingen onder de CSRD vallen.

Naast de Europese bedrijven zullen ook bedrijven buiten de EU moeten rapporteren onder de CSRD-standaarden afhankelijk van hun bedrijfsactiviteiten op de Europese markt. Voor dit onderzoek zijn deze niet van belang en zullen dan ook niet verder worden toegelicht.

Waarover te rapporteren

Onder de CSRD vallen een aantal aspecten waar bedrijven over dienen te rapporteren, zie de afbeelding hierboven voor een grafische toelichting op de verschillende aspecten.

Vanaf 2024 dienen bedrijven de sector-algemene standaarden mee te nemen in de CSRD. De sectorspecifieke standaarden en proportionele standaarden zijn nog niet bekend gemaakt en zullen dan ook voor dit onderzoek buiten beschouwing worden gelaten.

Onder de sector-algemene standaarden vallen de Cross cutting standaarden en de standaarden per thema. Onder de Cross cutting standaarden vallen twee ESRS’en. In dit onderdeel gaan bedrijven algemene informatie verschaffen over hun bedrijf, diens stakeholders, hoe ze gaan rapporteren, etc.

Onder de standaarden per thema, zijn er drie thema’s gedefinieerd, namelijk:

Environmental-standaarden

Social-standaarden

Governance-standaard

Onder elk thema vallen er een aantal ESRS’en met elk zijn eigen onderwerp.

Meer weten? Neem contact op met ons sales team.

Recente artikelen